Kodėl verta pačiam pabandyti išsiaiškinti problemą
Rytmetis be kvapios kavos puodelio daugeliui klaipėdiečių – tarsi laivas be vėjo. Ir štai viename tokių rytų jūsų ištikimas kavos aparatas nusprendžia sustreikuoti. Pirmoji mintis – skambinti meistrams. Bet palaukite! Dažnai problema gali būti tokia paprasta, kad ją išspręsite per kelias minutes, sutaupydami ir laiko, ir pinigų. Be to, Klaipėdoje, kaip ir bet kuriame pajūrio mieste, drėgmė daro savo – kavos aparatai čia reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio nei kontinentinėje Lietuvos dalyje.
Savarankiška diagnostika nereiškia, kad turite būti inžinierius ar turėti specialių įrankių arsenalą. Tai greičiau kaip automobilio vairuotojui patikrinti alyvos lygį prieš važiuojant į servisą – elementari, bet labai naudinga praktika. Dauguma kavos aparatų gedimų iš tikrųų yra ne gedimai, o priežiūros trūkumo pasekmės. Ir čia prasideda įdomiausia dalis – išmokti suprasti savo aparatą.
Kai aparatas visai neįsijungia arba mirgčioja lemputės
Pradėkime nuo pačių akivaizdžiausių dalykų, kurie kartais atrodo per paprasti, kad apie juos pagalvotume. Ar tikrai aparatas įjungtas į elektros lizdą? Ar tas lizdas veikia? Pabandykite įjungti į jį kitą prietaisą – telefoną ar plaukų džiovintuvą. Jei lizdas veikia, bet aparatas vis tiek tylus kaip žuvis, patikrinkite saugiklių skydelį. Pajūryje, kur elektros tinkle būna svyravimų, ypač audringais orais, saugikliai išmuša dažniau nei manytumėte.
Dabar pažvelkite į vandens rezervuarą. Daugelis šiuolaikinių aparatų turi apsaugą – jie tiesiog neįsijungs, jei vandens per mažai arba jis neteisingai įstatytas. Ištraukite rezervuarą ir įstatykite iš naujo, įsitikindami, kad girdite aiškų spragtelėjimą. Kartais plastikai išsitempia, ir rezervuaras nebeprisispaudžia taip tvirtai kaip anksčiau.
Mirguliuojančios lemputės – tai aparato kalba. Kiekvienas gamintojas turi savo „abėcėlę”, todėl būtinai raskite instrukciją arba paieškokite internete pagal savo modelį. Pavyzdžiui, Delonghi aparatuose raudona mirguliuojanti lemputė dažniausiai reiškia, kad reikia nuvarvinti sistemą, o Saeco aparatuose – kad užsikimšo kavos išėjimo kanalas. Tai ne gedimas, o paprasčiausias prašymas atlikti tam tikrą veiksmą.
Vandens nutekėjimas ir drėgmės problemos
Klaipėdos klimatas su savo drėgme ir sūriu oru kavos aparatams tikrai nepadeda. Jei pastebėjote, kad po aparatu kaupiasi vandens, nepulkite iš karto skambinti meistrams. Pirmiausia nustatykite, iš kur tiksliai teka. Padėkite po aparatu popierinį rankšluostį ir stebėkite – ar drėgmė kaupiasi priekyje, gale, ar po pačiu centru?
Dažniausiai vanduo teka dėl perpildyto lašų padėklo. Taip, tai skamba kvailai, bet net patyrę kavos mėgėjai kartais pamiršta jį ištuštinti. Šiuolaikiniai aparatai turi jutiklius, bet jie ne visada veikia tiksliai. Ištraukite padėklą, išplaukite jį ir įsitikinkite, kad plūduriuojantis jutiklis laisvai juda. Jei jis užstrigęs dėl kavos nuosėdų, aparatas nežinos, kada padėklas pilnas.
Kitas dažnas kaltininkas – sandarinimo žiedai. Tai guminiai žiedeliai, kurie laikui bėgant sukietėja ir praranda elastingumą. Ypač greitai tai vyksta pajūryje, kur oro drėgmė didesnė. Pažiūrėkite į vietą, kur įstatomas vandens rezervuaras – ar ten matosi guminis žiedas? Ar jis švarus ir elastingas? Jei jis kietas arba ant jo matosi plyšių, jį reikės pakeisti. Laimei, tokius žiedus galima įsigyti internetu už kelis eurus, o pakeisti juos paprastai nesudėtinga.
Kava teka per lėtai arba lašais
Tai viena dažniausių problemų, su kuria susiduriate po kelių mėnesių intensyvaus naudojimo. Jūsų aparatas veikia, girdite pompą, bet kava teka taip lėtai, kad galėtumėte suspėti nubėgti iki Akropolio ir grįžti. Priežastis beveik visada ta pati – kalkės arba kavos riebalai užkimšo sistemą.
Pradėkite nuo to, ką matote. Išimkite virimo bloką (jei jūsų aparatas jį turi) ir gerai apžiūrėkite. Matote kavos nuosėdas? Riebalų sluoksnį? Virimo bloką reikia plauti bent kartą per savaitę po tekančiu vandeniu, o kartą per mėnesį – su specialiu valiklio tablečių. Klaipėdoje, kur vanduo gana kietas, šią procedūrą verta atlikti dar dažniau.
Jei virimo blokas švarus, problema gali būti giliau sistemoje. Čia į pagalbą ateina nuvarvinimu. Tai ne tas pats, kas paprastas valymas – tai cheminis procesas, kuris ištirpina kalkių nuosėdas vamzdeliuose ir šildytuve. Klaipėdos vandenyje kalkių kiekis svyruoja priklausomai nuo rajono – senamiestyje jis kitoks nei Melnragėje. Jei niekada nenuvarvinate aparato, po pusės metų jis beveik neišvengiamai pradės veikti blogai.
Nuvarvinti nesudėtinga: nusipirkite nuvarvnimo skysčio (arba naudokite citrinų rūgštį, nors gamintojai to nerekomenduoja), įpilkite į vandens rezervuarą pagal instrukcijoje nurodytą proporciją ir paleiskite nuvarvnimo programą. Jei aparatas neturi automatinės programos, tiesiog leiskite vandeniui tekėti per sistemą kelis kartus. Svarbu po to gerai išplauti sistemą švariu vandeniu – bent 3-4 kartus, kitaip kava skanės chemikalais.
Keisti garsai ir triukšmas
Kavos aparatai nėra tylūs prietaisai – tai normaliai. Bet jei jūsų aparatas staiga pradėjo skleisti garsus, kurių anksčiau negirdėjote, tai signalas, kad kažkas negerai. Stiprus ūžesys, tarsi lėktuvas kyla, dažniausiai reiškia, kad pompa sunkiai siurbia vandenį. Patikrinkite, ar vandens rezervuare tikrai yra vandens, ar žarnelė, kuri siurbia vandenį iš rezervuaro, nėra užsikimšusi ar sulūžusi.
Keistas barškėjimas ar drebėjimas gali reikšti, kad kažkas atsilaisvinę. Kavos aparatai turi daug judančių dalių, ir vibracijos laikui bėgant gali atlaisvinti varžtus ar plastikinius fiksatorius. Jei drąsu, galite atsukti korpuso dangčius ir pažiūrėti, ar viskas atrodo tvirtai. Bet būkite atsargūs – jei aparatas dar garantijoje, atidarius korpusą garantija gali nutrūkti.
Labai garsus, švilpiantis garsas paprastai reiškia, kad garas ar oras negali laisvai judėti. Tai gali būti dėl užsikimšusio garų vamzdelio arba oro vožtuvo. Šias vietas galima pabandyti išvalyti adata ar dantų krapštuku, bet būkite švelnūs – nenorite nieko pažeisti.
Kava neįprastai karšta, šalta arba vandeninga
Kavos temperatūra ir stiprumas – tai dalykai, kurie dažnai priklauso ne nuo gedimo, o nuo nustatymų ir priežiūros. Jei kava staiga tapo per šalta, pirmiausia patikrinkite, ar neseniai nedarėte nuvarvnimo. Po šios procedūros sistema turi būti gerai pašildyta – paleiskite kelis tuščius ciklus, kad visi komponentai pasiektų darbinę temperatūrą.
Per karšta kava gali būti termostatų problemos požymis, bet prieš darant tokias išvadas, įsitikinkite, kad naudojate tinkamą puodelį. Šalta keramika labai greitai atšaldo kavą. Profesionalūs baristai visada pašildo puodelius – galite tai padaryti ir namuose, perpylę į juos karštą vandenį prieš ruošdami kavą.
Vandeninga kava dažniausiai reiškia, kad malimo laipsnis per stambas arba naudojate per mažai kavos. Jei turite aparatą su reguliuojamu malūnėliu, pamėginkite nustatyti smulkesnį malimą. Bet dėmesio – keiskite nustatymus tik tada, kai malūnėlis veikia, kitaip galite jį sugadinti. Klaipėdos drėgmė taip pat veikia kavos pupeles – jos absorbuoja drėgmę iš oro ir tampa minkštesnės, todėl gali reikėti šiek tiek koreguoti malimo nustatymus priklausomai nuo oro sąlygų.
Pieno putų sistema neveikia
Jei jūsų aparatas turi automatinę pieno putų sistemą ir ji nustojo veikti, problema beveik visada slypi priežiūroje. Pieno riebalai ir baltymai yra kavos aparato priešas numeris vienas. Jie kaupiasi vamzdeliuose ir antgaliuose greičiau nei bet kas kita.
Po kiekvieno naudojimo pieno sistema TURI būti išplaunama. Ne rytoj, ne vakare – iš karto. Užtenka praleisti per sistemą švarų vandenį. Jei to nedarėte ir dabar sistema užsikimšo, reikės ją išardyti ir išvalyti rankiniu būdu. Dauguma pieno sistemų yra sukonstruotos taip, kad jas galima išardyti be įrankių – tiesiog traukite, sukite ir spaudžiate teisinguose taškuose.
Išardę sistemą, pamatysite silikoninius vamzdelius. Praplaukite juos po tekančiu vandeniu, o jei tai nepadeda, pamirkykite karštame vandenyje su indų plovimo skysčiu. Yra ir specialių pieno sistemų valiklių, kurie veikia efektyviau. Antgalius galima išvalyti adata ar specialiu šepetėliu. Klaipėdoje, kur oro drėgmė didesnė, pieno likučiai džiūsta lėčiau, todėl bakterijos ir pelėsiai gali augti greičiau – dar viena priežastis valyti sistemą kruopščiai ir dažnai.
Kai reikia vis dėlto kviesti profesionalą
Yra situacijų, kai savarankiška diagnostika pasiekia savo ribas. Jei aparatas rodo klaidos kodą, kurio nerandate instrukcijoje, jei girdit elektrikos deginimo kvapą, jei matote kibirkštis ar dūmus – nedvejodami išjunkite aparatą ir kreipkitės į specialistą. Saugumas visada pirmoje vietoje.
Taip pat neverta eksperimentuoti su elektroniniais komponentais, jei neturite patirties. Pompos, termostatai, elektroninės plokštės – tai dalys, kurias geriau palikti profesionalams. Klaipėdoje yra keletas gerų kavos aparatų remonto centrų, ir kartais profesionali diagnostika kainuoja 15-20 eurų – tai nedaug, jei alternatyva yra sugadintas aparatas.
Garantija – dar vienas svarbus aspektas. Jei jūsų aparatas dar garantijoje, bet kokia savarankiška įsikišymas į vidų gali ją panaikinti. Šiuo atveju geriau iš karto kreiptis į įgaliotą servisą. Tiesa, paprasti dalykai kaip valymas, nuvarvnimas ar išorinių dalių keitimas garantijos nepanaikina.
Dar vienas požymis, kad laikas kviesti meistrą – jei problema kartojasi. Išvalėte, nuvarvinote, viskas veikė savaitę ir vėl ta pati bėda? Tai reiškia, kad yra gilesnė problema, kurią reikia diagnozuoti su specialia įranga. Profesionalai turi slėgio matuoklius, temperatūros jutiklius ir kitas priemones, kurios leidžia tiksliai nustatyti, kur slypi problema.
Ką turėtumėte žinoti apie savo aparatą ir kaip išvengti būsimų problemų
Geriausias gedimų sprendimas – jų prevencija. Skamba kaip banalu, bet tai tiesa. Dauguma kavos aparatų problemų kyla ne dėl gamyklinių defektų, o dėl netinkamos priežiūros. Klaipėdos sąlygos – drėgmė, sūrus oras, kietas vanduo – reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio nei vidutiniškai.
Susikurkite priežiūros rutiną. Kasdien: ištuštinkite ir išplaukite lašų padėklą, išplaukite pieno sistemą, išvalykite kavos išmatas. Kas savaitę: išplaukite virimo bloką, išvalykite vandens rezervuarą. Kas mėnesį: atlikite giluminį valymą su valiklio tabletėmis. Kas 2-3 mėnesius (priklausomai nuo vandens kietumo): nuvarvinkite aparatą. Tai gali atrodyti daug, bet kiekviena procedūra užima vos kelias minutes.
Investuokite į gerą vandens filtrą. Taip, jie kainuoja, bet jie tikrai pratęsia aparato gyvavimą. Klaipėdos vanduo nėra blogiausias Lietuvoje, bet vis tiek pakankamai kietas, kad be filtro aparatas greitai užsikimštų. Kai kurie aparatai turi integruotus filtrus, kitiems galite naudoti filtruotą vandenį iš ąsočio.
Naudokite kokybišką kavą ir tinkamą pieną. Pigios kavos pupelės dažnai būna riebesnės ir greičiau užkemša sistemą. Pienas su labai dideliu riebalų kiekiu taip pat problematiškesnis – 2,5-3,5% riebumo pienas yra optimalus ir kavos skoniui, ir aparato sveikatai.
Ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – pažinkite savo aparatą. Perskaitykite instrukciją nuo pradžios iki galo bent kartą. Taip, ji gali būti nuobodi, bet ten rasite daug naudingos informacijos apie priežiūrą ir problemų sprendimą. Žinokite, kur yra pagrindiniai komponentai, kaip juos išimti ir įstatyti atgal. Kuo geriau pažįstate savo aparatą, tuo greičiau ir tiksliau galėsite diagnozuoti problemas.
Savarankiška kavos aparato diagnostika – tai ne raketų mokslas. Tai greičiau kaip rūpintis automobiliu ar dviračiu – šiek tiek dėmesio, reguliarios priežiūros ir sveiko proto. Dauguma problemų, su kuriomis susiduriate, yra paprastos ir išsprendžiamos be specialių įgūdžių. O kai išmokstate suprasti savo aparatą, rytinė kava tampa dar skanesnė – ne tik dėl to, kad ji gerai paruošta, bet ir dėl to, kad žinote, jog jūsų aparatas yra gerose rankose. Jūsų rankose.